Σαντιάγο: Πρωτεύουσα… εκεί που τελειώνει η Γη!

Στη διάρκεια της σύντομης ιστορικής της διαδρομής, η πρωτεύουσα της στενόμακρης Χιλής ενέπνευσε νομπελίστες ποιητές και ρομαντικούς διανοούμενους, αλλά γνώρισε και τη βαρβαρότητα μιας σκληρής δικτατορίας

Στη διάλεκτο των ιθαγενών Ινδιάνων Aymara, Χιλή σημαίνει «Εκεί που τελειώνει η γη». Και πράγματι, παρατηρώντας τον γεωγραφικό χάρτη της Νότιας Αμερικής, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η Χιλή -με το εντυπωσιακό όσο και ασυνήθιστο γεωγραφικό της σχήμα- όντως αποτελεί το τελείωμα της νοτιοαμερικανικής υποηπείρου, τόσο προς τον Ειρηνικό όσο και προς τον παγωμένο Νότο, τη Γη του Πυρός.
Ο επιβλητικός καθεδρικός ναός  της πόλης δεσπόζει στην πλατεία Plaza de Armas από το 1745.

Ο επιβλητικός καθεδρικός ναός της πόλης δεσπόζει στην πλατεία Plaza de Armas από το 1745.
Πρωτεύουσα αυτής της μακρόστενης λωρίδας γης (μήκους 4.270 χλμ. και μέσου πλάτους μόλις 180 χλμ.) είναι το Σαντιάγο, η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αμερικής.
Κτισμένη σε υψόμετρο 520 μ., σε μία από τις πιο εύκρατες και προνομιούχες περιοχές της χώρας, η μητρόπολη της Χιλής καμία σχέση δεν έχει με τις άλλες λατινοαμερικανικές μεγαλουπόλεις, απογοητεύοντας αυτούς που περιμένουν να ανακαλύψουν εδώ την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και φινέτσα του Μπουένος Αϊρες ή να ζήσουν εξωτικές εμπειρίες τύπου… Ρίο ντε Ζανέιρο!
Παρόλο που δεν απουσιάζουν τα μεταμοντέρνα συγκροτήματα, οι γυάλινοι ουρανοξύστες και τα πολυκαταστήματα, το αστικό τοπίο του Σαντιάγο αντανακλά έναν πολεοδομικό συντηρητισμό, ο οποίος αποπνέει μια γοητευτική προσκόλληση στο παρελθόν.
Εικόνα της χιλιανής πρωτεύουσας από τον βραχώδη λόφο Santa Lucia.

Εικόνα της χιλιανής πρωτεύουσας από τον βραχώδη λόφο Santa Lucia.
Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι η χιλιανή πρωτεύουσα είναι βαρετή ή «στατική». Κάθε άλλο, είναι μια πόλη ζωντανή που πάλλεται από πάθος και κίνηση.
Το ιδιαίτερο όμως στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή στις αναμνήσεις του επισκέπτη είναι ο κόσμος της: άνθρωποι με γνήσιο αυθορμητισμό και φιλόξενα συναισθήματα, που περηφανεύονται ότι η χώρα τους (όπως και η Ελλάδα) έχει αναδείξει δύο νομπελίστες ποιητές, την Gabriela Mistral και τον Pablo Neruda.
Στο Σαντιάγο, το σύγχρονο «δένει» με το παλιό. Αντανάκλαση του καθεδρικού ναού πάνω σε παρακείμενο γυάλινο ουρανοξύστη.

Στο Σαντιάγο, το σύγχρονο «δένει» με το παλιό. Αντανάκλαση του καθεδρικού ναού πάνω σε παρακείμενο γυάλινο ουρανοξύστη.
Εντονα τα σημάδια του Ισπανικού αποικιάκου πολιτισμού
Για τη χιλιανή πρωτεύουσα, ο χρόνος άρχισε να μετρά από τα μέσα του 16ου αιώνα, όταν ο Ισπανός κονκισταδόρ Pedro de Valdivia, συντρίβοντας την αντίσταση των αυτόχθονων Ινδιάνων Mapuche, ίδρυσε την πόλη (1541) και την ονόμασε «Σαντιάγο δε Νουέβα Εστρεμαδούρα».
Μέσα στους επόμενους τρεις αιώνες, το Σαντιάγο αναπτύχθηκε έχοντας έντονη τη σφραγίδα του ισπανικού αποικιακού πολιτισμού, σ’ όλο το φάσμα της πολιτιστικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής.
Ο μεγάλος αριθμός των καθολικών εκκλησιών που είχε στη διάρκεια της αποικιακής περιόδου το Σαντιάγο, ήταν η αιτία να ονομαστεί «Η Ρώμη των Ινδιών».
Το Σαντιάγο είναι μια πόλη ζωντανή που πάλλεται από πάθος και κίνηση.

Το Σαντιάγο είναι μια πόλη ζωντανή που πάλλεται από πάθος και κίνηση.
Ενα προσωνύμιο που συνοδεύει την πόλη μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι πολλές εκκλησίες έχουν καταστραφεί από τους ισχυρούς σεισμούς που συχνά συνταράζουν τη Χιλή (ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός ήταν στις 27/2/2010, με 8,8 Ρίχτερ).
Στα τέλη του 18ου αιώνα, η πόλη γίνεται το κέντρο ενός επικού απελευθερωτικού αγώνα, που ολοκληρώνεται το 1826 με την ανεξαρτησία της χώρας. Η πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους αριθμούσε τότε 100.000 κατοίκους, ενώ χάρη στην εκτεταμένη ανοικοδόμηση που ακολούθησε, το Σαντιάγο εξελίχθηκε σταδιακά στο σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της χώρας, φτάνοντας σήμερα τους 5,5 εκατομμύρια κατοίκους.
Περπατήστε στους καλαίσθητους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου και ζήστε την ιστορία της πόλης.

Περπατήστε στους καλαίσθητους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου και ζήστε την ιστορία της πόλης.
Πρωτεύουσα μιας από τις πλέον οικονομικά ευημερούσες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Σαντιάγο υπήρξε το επίκεντρο όλων των εσωτερικών περιπετειών που γνώρισε η Χιλή τον 20ό αιώνα. Το πιο πρόσφατο ιστορικό γεγονός ήταν το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ (1973), που αντιπροσωπεύει τη μελανότερη σελίδα της σύγχρονης Χιλής.
Αφού ανέτρεψε και δολοφόνησε τον σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο Πινοσέτ επέβαλε μια στυγνή δικτατορία που διήρκεσε 17 ολόκληρα χρόνια.
Ο καταδικασμένος στη συνείδηση του χιλιανού λαού αιμοσταγής δικτάτορας, απεβίωσε το 2006, δίχως τελικά να τιμωρηθεί για τα εκατοντάδες εγκλήματα που διέπραξε την περίοδο της διακυβέρνησής του.
Αψίδα της αποικιακής περιόδου πάνω στον λόφο Santa Lucia.

Αψίδα της αποικιακής περιόδου πάνω στον λόφο Santa Lucia.
Η θέα απο τους λόφους
Αρχίστε τη γνωριμία με το Σαντιάγο από τον κατάφυτο λόφο San Christobal, με το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας στην κορυφή. Είναι το ιδανικότερο σημείο για να πάρετε μια συνολική εικόνα της πόλης, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι ντόπιο παγωμένο κρασί σ’ ένα από τα εστιατόρια του ομώνυμου πάρκου.
Οταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, κάνουν την εμφάνισή τους στο βάθος του ορίζοντα οι Ανδεις με τα ολόλευκα αιώνια χιόνια, που μοιάζουν να στεφανώνουν τη χιλιανή πρωτεύουσα. Στους νότιους πρόποδες του San Christobal απλώνεται η περιοχή Barrio Bellavista, που θυμίζει αμυδρά κάτι από… Ψυρρή: στενοί πυκνοδομημένοι δρόμοι με χαμηλά σπίτια, μικρά ατμοσφαιρικά cafe, μπαράκια και γραφικά εστιατόρια, μαγαζιά με τουριστικά είδη, υπαίθριοι πωλητές και πολλοί τουρίστες.
Οταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι χιονισμένες Ανδεις είναι ορατές από τον λόφο San Christobal.

Οταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι χιονισμένες Ανδεις είναι ορατές από τον λόφο San Christobal.
Εδώ βρίσκεται και η «La Chascona», μια από τις κατοικίες του Πάμπλο Νερούντα.
Ο βραχώδης λόφος Santa Lucia, λίγα μόλις τετράγωνα από το ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι το σύμβολο ελευθερίας για τους Χιλιανούς. Αποτελεί άλλο ένα πράσινο καταφύγιο του Σαντιάγο, με περιποιημένους κήπους, μονοπάτια περιπάτου, σιντριβάνια, αγάλματα και κτίσματα με αποικιοκρατικό χρώμα.
Μπορεί η πανοραμική θέα από τη Santa Lucia να είναι κατώτερη εκείνης του San Christobal, θα σας αποζημιώσουν όμως τα πάμπολλα μικρομάγαζα του παζαριού, που πωλούν είδη λαϊκής παραδοσιακής τέχνης από κάθε γωνιά της χώρας.
Νυχτερινό πλάνο της πλατείας Plaza de Armas. Διακρίνεται το κτίριο του Κεντρικού Ταχυδρομείου (Correo Central).

Νυχτερινό πλάνο της πλατείας Plaza de Armas. Διακρίνεται το κτίριο του Κεντρικού Ταχυδρομείου (Correo Central).
Κι από τα ψηλά, κατεβείτε κατόπιν στα χαμηλά, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που εκτείνεται ανάμεσα στις λεωφόρους Avenida Valdes Vergana και Avenida Alameda (ή αλλιώς Avenida Libertador Bernardo O’ Higgins).
Η δεύτερη συνιστά την οδική «ραχοκοκαλιά» της πρωτεύουσας και είναι συνέχεια μποτιλιαρισμένη από αυτοκίνητα και ανθρώπους!
Πριν όμως ξεκινήσετε το οδοιπορικό στα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης, κατευθυνθείτε στη Mercado Central, την κεντρική αγορά της πόλης. Συνωστισμός, μικροπωλητές, πάγκοι με πολύχρωμα φρούτα, φωνές, βιαστικοί πελάτες… Μια αυθεντική φολκλορική παράσταση στο κέντρο της πόλης.
Σε περίπτωση που οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν μεσημέρι, κάντε μια μικρή στάση στα ψαράδικα που υπάρχουν μέσα στην αγορά και γευματίστε (γρήγορα, οικονομικά και γευστικά) με απίθανους θαλασσινούς μεζέδες από τα νερά του Ειρηνικού.
Η πλατεία Plaza de Armas είναι το στέκι πολλών υπαίθριων ζωγράφων και καλλιτεχνών.

Η πλατεία Plaza de Armas είναι το στέκι πολλών υπαίθριων ζωγράφων και καλλιτεχνών.
Τα μνημεία του ιστορικού κέντρου
Περπατώντας στους καλαίσθητους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου -είναι η περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι άποικοι από την Ισπανία, και αργότερα από την Κεντρική Ευρώπη- μπροστά στα μάτια σας ζωντανεύει η πορεία της πόλης μέσα στον χρόνο.
Τα μεγαλόπρεπα κτίρια της αποικιοκρατικής περιόδου, με τις βαρυφορτωμένες μπαρόκ προσόψεις και τις απαλές αποχρώσεις, στεγάζουν σήμερα δημόσιους οργανισμούς, μουσεία, υπουργεία και έδρες τραπεζών.
Σε όλη την περιοχή του κέντρου, η παρουσία της αστυνομίας είναι αρκετά αισθητή. Το Σαντιάγο είναι από τις πιο ασφαλείς πόλεις της Λατινικής Αμερικής, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Ενα πράγμα μόνο να θυμάστε: οι Χιλιανοί πορτοφολάδες είναι από τους πιο επιδέξιους στον κόσμο!
Στην κεντρική πλατεία Plaza de Armas, εκτός από τα εμπνευσμένα έργα των υπαίθριων ζωγράφων, μπορείτε να δείτε ακόμα τον μπαρόκ Καθεδρικό Ναό (1745), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Palacio de la Real Audiencia) και το Correo Central (1882), που στεγάζει το Κεντρικό Ταχυδρομείο της πρωτεύουσας. Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Plaza de Armas υπάρχει επίσης ο περίτεχνος ναός Santo Domingo (1808), το Μουσείο του Σαντιάγο (Casa Colorado) και το Μουσείο Προκολομβιανής Τέχνης (Museo Chileno de Arte Precolombino – Real Casa de Aduana).
Σε απόσταση δύο τετραγώνων δυτικά της Plaza de Armas βρίσκεται τo κτίριο της πρώην Βουλής (Congreso Nacional), που σήμερα στεγάζει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τέσσερα τετράγωνα νοτιότερα, λίγο πριν φτάσετε στη λεωφόρο Avenida Alameda, συναντάτε την πλατεία Plaza de la Libertad. Βόρεια της πλατείας υψώνεται το νεοκλασικού ρυθμού Προεδρικό Μέγαρο (Palacio de la Moneda), το τελευταίο οχυρό του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Στην απέναντι πλευρά της λεωφόρου Avenida Alameda, τρία αξιοθέατα περιμένουν να τα γνωρίσετε: ο τύμβος Altar de la Patria (ένα μνημείο αφιερωμένο στον Χιλιανό ηγέτη της απελευθέρωσης Στρατηγό Bernardo O’ Higgins), το Πανεπιστήμιο της Χιλής και η εκκλησία San Francisco (1618), ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πρωτεύουσας.
Fast Info
Πότε να πάτε
Η Χιλή είναι στο νότιο ημισφαίριο και οι εποχές είναι αντίθετες από τις δικές μας. Οταν εμείς έχουμε χειμώνα, εκεί είναι καλοκαίρι. Το Σαντιάγο χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και ξερά καλοκαίρια. Το διαβατήριό σας πρέπει να έχει εξάμηνη ισχύ. Οι πολίτες της Ε.Ε δεν χρειάζονται βίζα.
ΦΑΓΗΤΟ
Στο ιστορικό κέντρο προτιμήστε τα εστιατόρια «Chez Hennry», «Torres», «Da Carla» και «El Naturista». Στην περιοχή Barrio Bellavista συστήνονται τα εστιατόρια «El Antojo», «Armandita» και «Karim».
Τι να αγοράσετε
Από τη Χιλή μπορείτε να φέρετε μαζί σας ασημένια κοσμήματα, ξυλόγλυπτα, κομψοτεχνήματα με λάπις λάζουλι, ινδιάνικα υφαντά, μάλλινα και δερμάτινα ρούχα, εσάρπες και πόντσο. Πιο εξεζητημένα σουβενίρ θεωρούνται τα απολιθώματα από την έρημο Ατακάμα, που πωλούνται σε πολλά καταστήματα αναμνηστικών του Σαντιάγο.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Για τη διαμονή σας στη χιλιανή πρωτεύουσα συστήνονται τα ξενοδοχεία «Crowne Plaza Hotel» (0056 2 685 5000, http://www.crowne–plaza.cl), «Hotel Fundador» (0056 2 6322–566, www.hotel–fundador.cl), «Sheraton Santiago Hotel» (0056 2 2335000, www.starwood–hotels.com/sheraton/index.html), «Ritz-Carlton Hotel» (0056 2 4708500, www.ritz–carlton.com/en/Properties/Santiago/Default.htm), «Grand Hyatt Santiago» (0056 2 950 1234 www.santiago.grand.hyatt.com), «Hotel Carrera» (0056 2 6982011) και «Aubrey» (0056 2 9402800, www.theaubrey.com).
Μουσείο χλιδής 
Η βίλα Palacio Cousino κτίστηκε το 1878 από την πάμπλουτη οικογένεια Cousino Goyenechea. Το 1940 αγοράστηκε από τον Δήμο του Σαντιάγο και μετατράπηκε σε τόπο φιλοξενίας υψηλών προσώπων. Το 1968, μέρος του Palacio Cousino καταστράφηκε από φωτιά. Επισκευάστηκε και ξανάνοιξε τις πόρτες του το 1977, ως μουσείο. Palacio Cousino. Διεύθυνση: 438 Dieciocho st., Santiago (0056 2 6985063, www.palaciocousino.cl). Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 09:30-12:30 και 14:30-16:00. Σάββατο και Κυριακή, 09:30-12:30. (Αυτή την περίοδο το κτίριο είναι κλειστό, λόγω επισκευών από τον σεισμό. Μόνο οι κήποι του μουσείου είναι επισκέψιμοι.)
Κείμενο – Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s