Η αποθέωση των αισθήσεων!

ΚΑΙΡΟ

Ισλάμ και Δύση, Ανατολή και τεχνολογία, μοντέρνο και αρχαίο πνεύμα, πλούτος και φτώχεια, όλα συνυπάρχουν αρμονικά στο χαώδες Κάιρο, τη μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής.

Αυτό το αλλόκοτο συνονθύλευμα των αντιθετικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν την αιγυπτιακή πρωτεύουσα είναι παραδόξως το δέλεαρ για να επισκεφθεί κανείς το μητροπολιτικό κέντρο της Αιγύπτου, που για δεκαοχτώ συναπτούς αιώνες αποτελεί τη σημαντικότερη εστία του ισλαμικο-αραβικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Σουβενίρ από τη χώρα των Φαραώ.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Σουβενίρ από τη χώρα των Φαραώ.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το Κάιρο είναι ένα μοναδικό βιβλίο Ιστορίας, η ανάγνωση του οποίου προσφέρει ένα ανεπανάληπτο πισωγύρισμα στον χρόνο. Οι Πυραμίδες της Γκίζα και η αινιγματική Σφίγγα, η Ακρόπολη Saladin, ο Πύργος του Καΐρου (186 μ.), τα ανάκτορα Al-Gawhara, τα ιστορικά τζαμιά Al Azhar, Muhammad-Ali και Ibn Tulun, το Αιγυπτιακό Μουσείο και η κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου περιλαμβάνονται στα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια αυτού του βαρύτιμου βιβλίου που τιτλοφορεί «Κάιρο, η μητρόπολη του Θεού Νείλου».
Για τον Δυτικό επισκέπτη, η «Μητέρα του Κόσμου», όπως αποκαλούν γεμάτοι περηφάνια οι ντόπιοι το Κάιρο, αντιπροσωπεύει παράλληλα μια αρκετά εξωστρεφή εμπειρία. Οι κορεσμένοι δρόμοι της πόλης λειτουργούν ως ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο, συνιστώντας το καλειδοσκόπιο ενός αεικίνητου, δημιουργικού και καλοσυνάτου λαού, που χαρακτηρίζεται για την ισχυρή και ενιαία εθνοφυλετική, ιστορική και θρησκευτική του συνείδηση.
Το ίδιο όμως συναρπαστική είναι και η περιπλάνηση στο περίφημο παζάρι Αλ-Χαλίλι που, επτά αιώνες τώρα, πάλλεται σε αυθεντικούς ανατολίτικους ρυθμούς. Παραδοσιακά κομψοτεχνήματα από ασήμι, χαλκό, ξύλο και αλάβαστρο, δερμάτινα ενδύματα και βαρύτιμα υφάσματα, αρώματα και μυρωδάτα μπαχαρικά, λαλίστατοι γυρολόγοι, κελεμπίες, σαρίκια, μικροπωλητές και απειράριθμα σκοτεινά μικρομάγαζα στριμωγμένα σε στενές ανήλιαγες στοές… Βουτήξτε στην απύθμενη θάλασσα χρωμάτων, ήχων και σχημάτων του Αλ-Χαλίλι και βιώστε την απόλυτη αποθέωση των αισθήσεων.
Ο Θεός Νείλος διασχίζει το Κάιρο. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Ο Θεός Νείλος διασχίζει το Κάιρο.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Fast Info

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στη μεγαλούπολη του Νείλου συστήνονται τα ξενοδοχεία «Carlton Hotel» (0020 12 277 61192, www.carlton hotelcairo.com), «Windsor Hotel» (0020 2 25915810, www.windsorcairo.com), «Talisman Hotel» (0020 12 2393 9431,www.talisman-hotel.com), «Hotel Osiris» (0020 2 7945 7288,www.hotelosiris.free.fr) και «Nile Hilton» (0020 2 2578 0444,www.hilton.com).
ΦΑΓΗΓΟ
Εκτός από τα εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων, στο Κάιρο μπορείτε να δοκιμάσετε αραβικές γεύσεις στα εστιατόρια «Sabaya», «Citadel View», «Abou El Sid», «Khan El Khalili» και «Petit Palmyra».
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s