Νο. 6: Μουσείο ντελ Πράδο, Μαδρίτη, Ισπανία – Ταξίδια που αξίζει κανείς να πραγματοποιήσει στη ζωή του

Τα 101 μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε...

Πόσα ταξίδια μπορούμε αλήθεια να κάνουμε στη ζωή μας; Είναι αυτονόητο πως τόσο η διάρκεια του βίου όσο και το οικονομικό περιθώριο του καθενός μας δεν επαρκούν για την επίσκεψη και των 101 προορισμών που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε για τις επόμενες 101 ημέρες.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως μέσα από αυτήν την ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Νο. 6: Μουσείο ντελ Πράδο, Μαδρίτη, Ισπανία

Το Μουσείο ντελ Πράδο (del Prado) αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της Μαδρίτης και προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο, καθώς διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές πινάκων από τον 14ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα.

Φιλοξενείται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο, που κατασκευάστηκε από τον Κάρολο Γ’, με σκοπό την ανάδειξη της πόλης της Μαδρίτης. Η λέξη «prado» σημαίνει λιβάδι στα ισπανικά και χαρακτηρίζει όλη την περιοχή του μουσείου, που είναι κατάφυτη.

Παλαιότερα το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τον Ναπολέοντα για τις ανάγκες του ιππικού και του πυροβολικού του.

Το 1818 μετατράπηκε σε μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, ενώ μετά την ενθρόνιση της Ισαβέλλας Β’ το 1868 εθνικοποιήθηκε και απέκτησε το σημερινό του όνομα. Μάλιστα δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του, επεκτάθηκε λόγω της μεγάλης συλλογής του.

Αν και ιδρύθηκε ως μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, το Πράδο περιλαμβάνει σήμερα και πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα.

Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600. Πρόκειται για έργα των Βελάσκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάζιο και Ρέμπραντ.

Στο μουσείο εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο των πινάκων που κατέχει, έτσι λοιπόν τα εκθέματα εναλλάσσονται.

Το πιο γνωστό έργο που εκτίθεται στο μουσείο είναι το «Las Meninas» του Βελάθκεθ. Ο Βελάθκεθ όχι μόνο παραχώρησε στο Μουσείο τα εκπληκτικά του έργα, αλλά δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο να συγκεντρώσει στο μουσείο έργα ιταλών καλλιτεχνών.

Σημαντικό τμήμα των πινάκων του μουσείου ανήκουν στη χρονική περίοδο από το 15 έως το 17ο αιώνα μ.Χ., μια περίοδο που ονομάζεται η «χρυσή περίοδος» της Ισπανίας.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…


http://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/591146/ta-101-meri-pou-prepei-na-episkeftheite/
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s