Καταρράκτες Ιγκουαζού! Το υδάτινο θαύμα…

Καταρρακτες Ιγκουαζου! Το υδατινο θαυμα...«Φτωχέ, Νιαγάρα!» ήταν οι πρώτες δύο λέξεις που φέρεται να αναφώνησε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Έλινορ Ρούζβλετ μόλις αντίκρισε το εικονιζόμενο θαύμα της φύσης. Και ποιος δεν θα μαγευόταν αν βρισκόταν περικυκλωμένος μέσα στα μανιασμένα νερά των 275 Καταρρακτών Ιγκουαζού.
Οι Καταρράκτες Ιγκουαζού (Iguazu Falls) είναι μία ομάδα από καταρράκτες που δημιουργούνται από τον ποταμό Ιγκουαζού. Βρίσκονται στα σύνορα της πολιτείας Παρανά που ανήκει στη Βραζιλία (20%), και της επαρχίας Μισιόνες που ανήκει στην Αργεντινή (80%). Οι καταρράκτες χωρίζουν τον ομώνυμο ποταμό σε πάνω και κάτω Ιγκουαζού.
Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις της γλώσσας Guarani «y» (νερό) και «ûasú» (μεγάλο). Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας θεός σκόπευε να νυμφευθεί με μία όμορφη ντόπια κοπέλα που ονομαζόταν Naipí, η οποία έφυγε με τον θνητό αγαπημένο της Tarobá με ένα κανό. Ο θεός χώρισε τον ποταμό, δημιουργώντας τους καταρράκτες, καταδικάζοντας τους δύο εραστές σε μία αιώνια πτώση.
Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε τους καταρράκτες ήταν ο Ισπανός κονκισταντόρ Αλβάρ Νούνιεζ Καμπέζα ντε Βάκα το 1541. Ένας από τους καταρράκτες στην πλευρά της Αργεντινής έχει πάρει από αυτόν το όνομά του. Οι καταρράκτες επανεντοπίστηκαν από τον Boselli στα τέλη του 19ου αιώνα. Επίσης, ένας από τους καταρράκτες στην πλευρά της Αργεντινής έχει πάρει το όνομά του.
Οι καταρράκτες αποτελούν μέρος των δύο φυσικών πάρκων Εθνικό Πάρκο Καταρρακτών Ιγκουαζού και Εθνικό Πάρκο Ιγκουαζού, που το 1984 και το 1987 αντίστοιχα συμπεριελήφθησαν από την UNESCO στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πηγή: dinfo.gr
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s