Ένα νησί… από άλλο πλανήτη!

Ένα νησί... από άλλο πλανήτηΗ ξεχωριστή φύση στο Socotra

Είναι σα να βρίσκεσαι σε κάποιον άλλο πλανήτη. Είναι το νησί Socotra και πρέπει κανείς να το δει από κοντά για να πιστέψει… τα μάτια του.

Αυτό το νησί θα σάς κάνει να αναθεωρήσετε όσα νομίζατε για «φυσιολογικά» σε ένα τοπίο πάνω στη Γη.

Αποτελεί τμήμα μιας «ομάδας» τεσσάρων νησιών που αποκόπηκαν από την Αφρική πριν από 6-7 εκατ. χρόνια.

Όπως και στα νησιά Galapagos, στο νησί Socotra υπάρχουν 700 εξαιρετικά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, το ένα τρίτο των οποίων είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη.Οι κλιματικές συνθήκες είναι σκληρές, ζέστη και ξηρασία, κι όμως η ζωή εξακολουθεί να θριαμβεύει ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες.

Βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τη Σομαλία και 340 από την Υεμένη. Εδώ μπορεί κανείς να δει αμμώδεις παραλίες, οροπέδια από ασβεστόλιθο γεμάτα σπηλιές (ορισμένες φτάνουν σε μήκος τα 7 χιλιόμετρα) και βουνά που φτάνουν σε ύψος τα 1.525 μέτρα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά δέντρα που συναντά κανείς στο νησί είναι το «Αίμα του Δράκου» (dracena cinnibaris). Τα κλαδιά του απλώνονται πυκνά, δημιουργώντας μια περίεργη εικόνα, ενώ όταν κοιτάζει κανείς το δέντρο από πάνω μοιάζει σα… μανιτάρι.

Υπάρχει ακόμη το «Τριαντάφυλλο της Ερήμου» (adenium obesium) που μοιάζει σαν… πόδι ελέφαντα.


Ένα ακόμη είναι το λεγόμενο «Δέντρο Αγγούρι» (dendrosicyos socotranum) και, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα binscorner.com, «έχει κάποια συγγένεια με τις πίκλες που έχετε στο ψυγείο σας».Το νησί δε διαθέτει δρόμους και παρότι κατοικείται από 40.000 ανθρώπους η κυβέρνηση της Υεμένες έφτιαξε τον πρώτο δρόμο σχετικά πρόσφατα, μετά από διαπραγματεύσεις με την Ουνέσκο, που έχει ανακηρύξει το νησί Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς.


http://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/586779/ena-nisi-apo-allo-planiti/
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s